Kauhajoen yhteislyseo 1928 – Kauhajoen lukio 2011: Lue lisää 16

Elämää ennen kirjoituksia

—-

Koulunkäynti avaa nykyään useampia ovia kuin koskaan ennen. Kansainvälisyys on läsnä päivittäisessä opiskelussa vaihto-oppilaiden muodossa. Käytännön kielitaitoaan voi kehittää monella eri aksentilla, ja maailma avartuu huomaamatta. Kolmen vuoden kuluessa olen ehtinyt tutustua brasilialaiseen Marcelloon, australialaiseen Pippiin, kanadalaiseen Jeshiin, saksalaiseen Kerstiniin ja hollantilaiseen Nuudiaan. Tänä kansainvälisyyden aikana suurempaa rikkautta, kuin ystävät joka puolelta maailmaa, voi tuskin olla.

Kauhajoen lukiosta myös lähdetään maailmalle. Vaihto-oppilasvuoden ohella on muitakin mahdollisuuksia kokea uusia kulttuureja. Kiitos opettajien, viikon reissut Saksaan, Hollantiin ja Italiaan järjestyvät vuorovuosittain. En takuulla ole ainoa, jonka rakkain koulumuisto on matka Roomaan, antiikin kehtoon, johon latinistit vuosi vuoden jälkeen tutustuvat Kaidan Pirjon johdolla. Ahkeran leipomisen tuloksena seisoimme viimein Forum Romanumilla ja huokailimme ihastuksesta. Opiskelu käytännön tasolla tuntui hohdokkaalta!60_Mira_Ojalehto_Roomassa

Hohdokkaimpana yksittäisistä koulupäivistä mielessä säilyy vanhojen päivä, jolloin liikuntasalin pukuloistossa prinssit ja prinsessat kohtasivat toisensa. Harjoitus oli tehnyt mestarin, ja pyörähtelimme sujuvasti parketilla kohti hamassa tulevaisuudessa siintävää abivuotta. Tuona päivänä ilmassa oli taikaa!

Tärkeä osa lukion oppimäärää on sekin, mitä tapahtuu lukujärjestyksen ulkopuolella. Konsertit ja vierailevat esiintyjät tarjoavat tervetullutta hengähdystä opiskelusta, mutta ne ovat myös kulttuuriin kasvattavia elämyksiä. Mielestäni lukiolaiselle vieläkin tärkeämpää on kuitenkin se, mitä opettajat tuskin muistavat, kun huomaavat läksyjen jääneen tekemättä: koulun ulkopuolinen elämä. Moni yhdistää koulun ja työssäkäynnin, kun taas joku urheilee tosissaan. Yhdellä on teatteri lähellä sydäntä, toisella on halu vaikuttaa yhteiskuntaan. Kauhajoen lukio kasvattaa aktiivisia kansalaisia. Harrastukset ovat tärkeänä vastapainona opiskelulle, varsinkin meille, usein kirjaviisaiksi parjatuille lukiolaisille. Ne antavat mahdollisuuden itsensä toteuttamiseen. Harrastusten lisäksi lukiolaisen elämään kuuluu luonnollisesti myös kunnon irtiotot silloin tällöin. Kaikkihan se tietävät, että raskas opiskelu vaatii raskaat huvit.

Lukio yleissivistävänä oppilaitoksena vie meitä paitsi kohti kirjoituksia, myös suoraa päätä päin elämää. Vuonna 2003 kirjoitusten kynnyksellä abiturientin tulevaisuus on yhtä auki kuin kolme vuotta aikaisemminkin, mutta elämänpituiselle piknikille on ehtinyt kertyä lihavat eväät.

 

Ojalehto, Mira (2003): Elämää ennen kirjoituksia. Teoksessa Lakkia ja elämää varten. Kauhajoen yhteislyseo 1928 – Kauhajoen lukio 2003. Kauhajoki: Kauhajoen lukio. s. 247–248.

Viimeksi päivitetty 10.09.2011 10:46