Viime viikolla saimme kuulla koulumme entisen oppilaan Tuomas Vanhasen kokemuksia ainutlaatuisesta, Suomen parhaiten palkatusta, kesätyöstä – Vaasan seudun energialähettilään pestistä. “Alun perin päädyin hakemaan paikkaa osittain kaverini kehotuksesta mutta haun edetessä aloin innostua yhä enemmän, ja ennen pitkää huomasin haluavani paikkaa ihan tosissani”, Tuomas kertoo kesätyönsä alkutaipaleista. Kampanjan nettisivujen mukaan energialähettilään tehtäviin kuuluu tutustua Vaasan seudun energiakeskittymän kärkiyrityksiin ja jakaa kokemuksiaan pääosin sosiaalisen median kautta – tehdä siis Vaasan seudun energiatekniikasta entistä tunnetumpaa.
Kauhajoen lukion kasvatti ja nykyinen energiatekniikkaa ja yritysviestintää opiskeleva teekkari Tampereelta valittiin kesätyöhön 1600 muun hakijan joukosta. “Aluksi lähetin kirjallisen hakemuksen ja niistä valittua pientä hakijoiden joukkoa pyydettiin vastaamaan videolla meille esitettyihin kysymyksiin. Viimeiset kuusi hakijaa haastateltiin Vaasassa, ja vasta tämän jälkeen sain tietää tulleeni valituksi!” Tuomas summaa. Energialähettilästä ei ennemmin ole Suomessa ollut, ja Tuomaksen mukaan kesätyöhaku laitettiinkin käyntiin osittain markkinointi- ja rekrytointitarkoituksessa.
“Ensimmäinen viikko oli ehdottomasti haastavin, koska työhön ei ollut ehtinyt muodostua rytmiä, eikä minulla ollut täyttä varmuutta siitä, mitä minulta energialähettiläänä odotettiin. Pienimuotoisen alkukankeuden jälkeen homma lähti käyntiin, ja kesän lopussa voin tunnustaa olleeni melko uupunut kaikesta siitä työn määrästä. Mielestäni tämä kertoo vain siitä, että hommia tehtiin täysillä ja mahtavia kokemuksia kerättiin koko kesän ajalta”, iloitsee Tuomas.
Tuomas vastasi myös maitä kaikkia varmasti askarruttaneeseen kysymykseen – kesän todellisiin tuloihin: “Kolmenkymmenentuhannen euron palkasta ei kaikkea tietenkään jäänyt käteen, mutta karkeasti puolet siitä”, Tuomas arvioi. Tuomas pohti myös sitä, mitä hän tekisi toisin jos saisi valita: “Käyttäisin enemmän aikaa verkostojen luomiseen, työelämä kun monissa tapauksissa toimii verkostoitumisen kautta.” Lopussa hän antaa oman neuvonsa lukiolaisille: “Hyödyntäkää lukion antama yleissivistys ja käykää laajalti kursseja, mikään tieto ei koskaan ole turhaa. Kehittäkää itseänne jatkuvasti ja uskaltakaa välillä haastaa itsenne!” Näillä eväillä minäkin päädyin sinne, missä nyt olen.”
Enni Hautala 2a