Näin vuonna 2018, joka pian on ohi ei tule välttämättä ajatelleeksi sitä että mitä tapahtui 50 vuotta sitten. Oli vuosi 1968. Mutta mitä tuolloin tapahtui?
Kysyin muutamilta opettajilta ja kavereilta, että mitä heille tuli mieleen vuodesta 1968. Osa seuraavista on muiden ehdotuksia ja osa minun.
Mitä tapahtui “hulluna vuotena” 1968?
- Selvästi eniten ehdotettiin Prahan kevättä eli kun Tsekkoslovakia halusi harjoittaa omaa modernimpaa ja inhimillisempää sosialismia ja tuo kun ei Neuvostoliitolle käynyt niin lopulta maa joutui miehitetyksi.
- Vietnamin sodan verisin vuosi.
- Pohjois-Vietnamin aloittama tet-offensiivi joka yllätti Etelä-Vietnamilaiset ja Yhdysvaltalaiset. Hyökkäys oli kommunistijoukoille tappio, mutta osoitti ettei Yhdysvallat pystynyt kukistamaan Pohjois-Vietnamin sissien vastarintaa. Tämä ja se, että jotkut Yhdysvaltalais joukot toteutti niin kutsutun My Lain verilöylyn jossa tapettiin satoja viattomia siviilejä, aiheutti sen, että Yhdysvalloissa Vietnamin sotaa alettiin vastustaa enemmän.
- Poliittisia murhia, senaattori Robert Kennedy, presidentti John F. Kennedyn veli murhattiin 6. kesäkuuta ja Martin Luther King tasa-arvoa ajanut ihmisoikeusaktivisti murhattiin 4. huhtikuuta.
- The Beatles julkaisi valkoisen albumin.
- Bob Beamon hyppäsi pituushypyn maailmanennätyksen seuraavaksi 23 vuodeksi Mexicon olympialaisissa.
- Urho Kekkonen valittiin kolmannen kerran Suomen tasavallan presidentiksi.
- Richard Nixon valittiin Yhdysvaltain 37. presidentiksi.
- Suomessa tapahtui Vanhan valtaus, tapahtuma kun Helsingin yliopiston opiskelijat valtasivat Vanhan ylioppilastalon vaatiakseen muutoksia yliopiston hallitukseen ja opetuksen sisältöön. Tähän osallistui myös edelleen politiikassa mukana oleva entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja.
- Monista asioista oli monia väkivaltaisia mielenosoituksia ympäri maailmaa. Ranskan presidentti Charles de Gaulle oli sanonut vuoden alussa että vuodesta 1968 tulee rauhallinen vuosi.
Mutta nyt, jotta tästä ei tulisi niin negatiivista mennään tapahtumaan joka joidenkin mielestä pelasti vuoden 1968. Puhumme ihmiskunnan suurimmasta saavutuksesta vuoteen 1968 mennessä. Tänään tulee nimittäin kuluneeksi 50 vuotta kun ensimmäinen kuun kiertoradalle suuntautunut miehitetty avaruuslento Apollo 8 lähti 21. joulukuuta 1968.


Mutta 1950-luku ja 1960-luku oli kylmän sodan kiivaimpia vuosia. 1957 Neuvostoliitto laukaisi ensimmäisen sateliitin Sputnik 1:n avaruuteen. Se oli nöyryyttävä isku Yhdysvalloille, jotka olivat luulleet olleensa teknologian edelläkävijöitä. Myöhemmin samana vuonna laukaistiin ensimmäinen elollinen olento Laika-koira avaruuteen Sputnik 2 lennolla. Avaruuskilpa oli alkanut. Vuonna 1961 ensimmäinen ihminen kävi avaruudessa kun neuvostoliittolainen Juri Gagarin kiersi maan kerran. Vuonna 1965 näytti, että yhdysvaltalainen saattaisi tehdä ensimmäisen avaruuskävelyn, mutta kolme kuukautta ennen tuon Gemini 4 lennon lähtöä neuvostoliittolainen Aleksei Leonov teki avaruuskävelyn. Leonov tosin ei meinannut päästä alukseen takaisin sisään. Ja niin Ed White teki avaruuskävelyn ilman moisia ongelmia ja oli aluksen ulkopuolella kauemmin kuin Leonov. Kuitenkin Neuvostoliitto epäonnistui pahasti kuuohjelmassaan huolimatta huomattavasta etumatkastaan.
John F. Kennedy ymmärsi, että Yhdysvaltojen täytyisi saada avaruudessa sellaisia saavutuksia joihin Neuvostoliitto ei voisi yltää. Niinpä hän julisti 1961 että Yhdysvallat menee kuuhun 1960-luvun loppuun mennessä:
Huomaa, että tuolloin, kun Kennedy piti tuon puheen Yhdysvaltain ainut miehitetty avaruuslento oli Alan Shepardin 15 minuutin hyppy avaruuteen Mercury-Redstone 3 lennolla.
Palataan takaisin Apollo 8:n lentoon, joka lähti 50 vuotta sitten. Apollo 8 siis lähti klo 14:51 Suomen aikaa Kennedyn avaruuskeskuksesta, Floridasta. Apollo 8 oli tarkoitus olla alunperin kuualuksen miehitetty testaus maan kiertoradalla, mutta koska sen valmistuminen viivästyi, NASA päätti, että laitetaan matkaan pelkkä komentoalus ja ammutaan se kuun kiertoradalle. Apollo 8 alkuperäinen tehtävä jäikin myöhemmin keväällä Apollo 9 tehtäväksi. Apollo 8 miehistöön kuului komentaja Frank Borman, komentomoduulin pilotti James Lovell ja kuumoduulin pilotti William Anders. Kuumoduulia jota oikeasti ei mukana ollut edusti lennolla samanmassainen koekappale. Apollo 8 miehistö oli ensimmäiset ihmiset jotka olivat suuren Saturn V kantoraketin kyydissä. Laitteella joka on edelleen ihmiskunnan voimakkain koskaan rakentama laite yli 33 miljoonan newtonin voimallaan. Jättää teidän kaikkien mopot, kevarit, moottoripyörät, mautot, ja autot kakkoseksi. Kun alus oli päässyt maan kiertoradalle, raketin kolmannen vaiheen moottori käynnistettiin ja se kiihdytti aluksen kohti kuuta.

Laukaisu:
https://youtu.be/Vn00BvWwke0?t=458
Jouluaattona alus saavutti rajan jolla Kuu vaikuttaa enemmän kuin Maa. Alus meni Kuun taakse ja yhteys katkesi ja Kuun takana ollessaan he tekivät aluksen moottorilla polton joka asettaisi heidät kuuta kiertävälle radalle sillä muuten alus linkoutuisi takaisin maahan kuun painovoiman vaikutuksesta. Tuo poltto oli erittäin riskialtis. Sillä jos se olisi kestänyt liian vähän aikaa alus olisi ajelehtinut ties minne avaruuden pimeyteen ja jos taas liian pitkään alus iskeytyisi kuun pintaan. Mutta poltto kuitenkin onnistui ja alus oli Kuun kiertoradalla. Näin Apollo 8 miehistö olivat ensimmäiset ihmiset muun taivaankappaleen kuin Maan vaikutuspiirissä ja kiertoradalla. Tässä tapauksessa Kuun. Apollo 8 kiersi kuuta jouluaaton ja joulupäivän välisenä aikana 20 kertaa. Kun miehistöltä kysyttiin miltä kuun pinta näyttää 100 kilometristä James Lovell vastasi, että: “Kuu on pääasiassa harmaa, ei värejä. Näyttää vähän kuin kipsilaastilta tai harmaalta turvehiekalta.”
Jouluaatto-iltana miehistö teki televisiolähetyksen maahan ja luki Raamatun luomiskertomuksen:
Apollo 8 miehistö oli myös ensimmäinen joka näki maannousun, kun maa nousi kuun takaa.
Joulupäivänä tuli aika lähteä takaisin maahan ja aluksen rakettimoottorin käynnistystä jännitettiin. Riskit olivat jälleen suuret mutta parempi kuitenkin yrittää saada astronautit takaisin maahan. Poltto jälleen onnistui ja kun alus jälleen tuli kuun takaa James Lovell tokaisi, että: “Houston, tiedoitamme, että täällä on joulupukki.” Alus oli nyt maahan johtavalla radalla ja Apollo 8 laskeutui turvallisesti Tyyneen valtamereen 27. joulukuuta.
Apollo 8 oli osoittanut, että reilu puolen vuoden päästä tapahtuva kuuhun laskeutuva Apollo 11 voisi onnistua. John F. Kennedy ei päässyt näkemään hänen itse asettaman tavoitteensa toteutumista sillä hänet murhattiin 1963. Valitettavasti tuon tavoitteen toteutuminen vaati kolmen astronautin hengen Virgil Grissomin, Edward Whiten ja Roger Chaffeen AS-204 lennon laukaisuharjoituksessa maan päällä, kun aluksessa syttyi tulipalo. Lento nimettiin jälkikäteen Apollo yhdeksi.
John F. Kennedy sanoi 1961, että Yhdysvallat vie ihmisen kuuhun 1960-luvulla. He tekivät sen kahdeksassa vuodessa siitä, kun he olivat vasta hypänneet avaruuteen. Hyvä yhdysvaltalaiset, hatunnosto teille. Sitten meillä täällä Suomessa on sellainen projekti kuin Olkiluoto 3 ydinvoimala joka on 9 vuotta myöhässä. Länsimetrosta puhumattakaan.


Nyt tulevina vuosina tulee useita Apollo lentojen 50 vuotispäiviä.
- 13. maaliskuuta: Apollo 9 Kuumoduulin testaus maan kiertoradalla.
- 18. toukokuuta: Apollo 10 Kuumoduulin testaus kuun kiertoradalla. Apollo 11 lennon kenraaliharjoitus.
- 16. heinäkuuta Apollo 11 ensimmäinen kuuhun laskeutuminen. Kun Neil Armstrong ja Edwin Aldrin kävelivät ensimmäisinä ihmisinä kuussa.
- 14. marraskuuta: Apollo 12 toinen kuuhun laskeutuminen
- 11. huhtikuuta: Apollo 13 epäonninen lento jonka oli tarkoitus olla kolmas kuuhun laskeutunut lento, mutta aluksen happitankki räjähti 3. lentopäivänä. Miehistö pääsi hengissä maahan laskeutumatta kuuhun.


Kuuhun laskeuduttiin vuosina 1969-1972 kuusi kertaa ja siellä kävi 12 ihmistä. Apollo 17 lennon jälkeen Eugene Cernanin ja Harrison Smithin jalanjälkiä ei ole seurattu toistaiseksi.
Palatakseni vielä tähän traagiseen Apollo 1:n onnettomuuteen niin on mainittava erittäin hyvät sanat jotka sanottiin elokuvassa First man: “Meidän täytyy epäonnistua täällä alhaalla, jotta emme epäonnistu tuolla ylhäällä”
Hyvää joulua kaikille!
Jere Lantela