Kannettava tietokone on pakollinen lukio-opinnoissa ja se tulee olla hankittuna ENNEN koulun alkua
eli viimeistään elokuun ensimmäisinä päivinä.
Läppäri voi olla uusi tai maksimissaan 4-5 vuotta vanha. Käyttöjärjestelmänä tietokoneessa tulee olla Microsoft Windows tai Apple macOS.
Linuxia lukio-opintojen pääasialliseksi käyttöjärjestelmäksi ei suositella, koska siihen ei ole saatavilla kaikkia ohjelmia, joita koulussamme käytetään. Myöskään tablettia tai Chromebookia ei kannata ostaa lukio-opintoja varten, koska kurssikokeissa ja ylioppilaskirjoituksissa käytetään koejärjestelmää, jonka vaatimuksena on 64-bittinen x86-suoritinarkkitehtuurin prosessori.
Uutta konetta hankittaessa tulee varmistaa, että kone toimii Abitti-koejärjestelmässä, jolloin se toimii myös ylioppilaskirjoituksissa. Kaikki Windows tai MacBook -läppärit eivät ole yhteensopivia koejärjestelmien kanssa.
Tietokone, jota liike mainostaa Ylioppilaskoe-yhteensopivana tai Abitti-yhteensopivana, pitäisi olla turvallinen ostos.
Viime vuosien kokemusten perusteella ongelmallisia ovat olleet osa Acer Swift -sarjan koneista sekä kalleimmat MacBookit. Uusin malli ei välttämättä ole hyvä ostos, koska uusi teknologia saattaa vaatia uusimmat Linux-ajurit (Abitti-koejärjestelmä on Linux-pohjainen), jotka tulevat viiveellä – pahimmassa tapauksessa ei ollenkaan.
Tyypillisesti toimimattomia komponentteja Abitti-koejärjestelmässä ovat kosketuslevy ja langaton verkko. Kosketuslevyn toimimattomuuden voi kiertää käyttämällä ulkoista hiirtä. Jos läppärin sisäänrakennettu Wifi ei toimi Abitissa, on ostettava maksimissaan muutaman kymmenen euron arvoinen langaton USB-verkkokortti, joka vie myös yhden USB-liitäntäpaikan. (Liitäntäpaikoista lisää tämän artikkelin loppupuolella.) Testattuja langattomia USB-verkkokortteja on listattu täällä: https://www.abitti.fi/fi/ohjeet/testatut-lisalaitteet/
TVT01-kurssilla koulun alkaessa testataan jokaisen koneen toimivuus Abitti-koejärjestelmässä. Jos jollakin on sellainen kannettava tietokone, jota ei saada käynnistymään Abitti-korjärjestelmään, koululta saa varakoneen käyttöön jokaisen kokeen ajaksi.
Jo 250 eurolla saa tietokoneen, joka täyttää vaatimukset lukiolaisen läppäriksi. Erinomaisen kannettavan tietokoneen saa 800-1200 eurolla. Edellisten vuosien perusteella koneen tyypillinen hankintahinta on ollut noin 450-900 euron välillä. Pelikannettavaa ei pidä ostaa, koska ne ovat huonosti yhteensopivia koejärjestelmien kanssa. Lisäksi pelikannettavat ovat kalliita ja niissä on huono akun kesto.
Mitä (uudessa) läppärissä pitäisi olla?
Akun kesto on kenties tärkein asia uutta konetta hankittaessa. Koulumme luokkatiloissa on erittäin niukasti pistorasioita, joten koko koulupäivän (ja mahdollisesti myös bussimatkojen) ajan kestävä akku on ”iso plussa”. Läppäriä pystyy toki käyttämään verkkovirralla istumapaikkaa vaihtamalla. Välituntisin saa toki ladata oman akun lisäksi myös tietokoneen akkua.
Koska näyttöä katsotaan useita tunteja päivässä, kannattaa panostaa sen laatuun. Näytön resoluutio eli tarkkuus vähintään 1920×1080, laajat katselukulmat ja laadukas näyttöpaneeli. 13 tuuman näyttö on minimi. Läppäriä, jossa on suuri näyttö, on kiva katsella, mutta hankalampi kuljettaa. Tyypillinen näytön koko on edellisten vuosien perusteella 14-15 tuuman paikkeilla. Näytön koko ei saa ylittää 18 tuumaa ylioppilastutkintolautakunnan sääntöjen mukaan.
Mitä tehokkaampi prosessori, sitä kalliimpi hinta ja usein myös sitä korkeampi virrankulutus eli huonompi akun kesto. Lukio-opinnoissa pärjää aivan hyvin valmistajan mallin perusprosessorilla.
Minimi keskusmuisti on 4 Gt. Käytännössä Windows-käyttöjärjestelmän koneilla tulee olla vähintään 8 Gt keskusmuistia, jotta konetta on jouheva käyttää. Macbookeille ja Linux-käyttöjärjestelmän koneille riittää 8 Gt. Yli 16 gigatavun keskusmuistista ei ole mainittavaa hyötyä lukio-opinnoissa.
Näytönohjaimelle ei ole mitään erikoisvaatimuksia. Ei haittaa, vaikka näytönohjain käyttää koneen keskusmuistia.
Jopa 128 gigatavun kiinto- eli kovalevy riittää lukio-opinnoissa, koska asennettavia ohjelmia on vähän. Tiedostojen varmuuskopioinnissa käytetään Googlen pilvipalvelua. Suositeltavaa olisi kuitenkin ostaa kone, jossa on vähintään 256 Gt:n kiintolevy. Konetta, jossa on vanhantyyppinen kiintolevy, ei kannata ostaa, vaikka levy olisi kuinka suuri. Hanki siis kone, jossa on SSD-levy, jolloin kone toimii paljon nopeampaa mitä perinteisellä levyllä varustettu läppäri. SSD-levy syö myös virtaa huomattavasti vähemmän.
Miellyttävä näppäimistöllä on kiva kirjoittaa. Sormenjälkitunnistimen avulla koneelle kirjautuminen käy vauhdilla. Näppäimistön taustavalo on erinomainen lisä, kun sängyssä valojen sammuttamisen jälkeen muistaa, että vielä on yksi tehtävä tekemättä.
Joissakin malleissa on kosketusnäyttö tai jopa irroitettava näppäimistöosa, mutta näitä ominaisuuksia ei ole koettu erityisen tärkeiksi lukio-opinnoissa. Lisäksi tällaiset erikoismallit ovat huonosti Abitti-yhteensopivia.
Kevyttä konetta on mukava kantaa repussa. Valitettavasti keveys tuntuu myös kukkarossa ostoksen jälkeen. Lisäksi on huomioitava, että kevyimmät koneet ovat erittäin ohuita, eikä niihin sen vuoksi ole pystytty lisäämään perinteisen kokoisia USB-portteja (USB-A) ja RJ45-porttia (verkkokaapelin liitäntäportti). Jos ostettavassa koneessa ei ole ollenkaan tai riittävästi USB-A -paikkoja, on ostettava myös muutaman kymmenen euron arvoinen adapteri. Jos koneesta puuttuu RJ45, on hankittava myös sovitin tälle.
Uusi tai vanha läppäri – nämä täytyy olla
Tietokoneessa tai siihen hankitussa adapterissa tulee olla vapaana
-RJ45-liitäntä (ylioppilaskoe ja muutamat kurssikokeet tehdään langallisessa verkossa)
-yksi USB-A portti Abitti-tikkua varten
-kuulokeliitäntä. Helpoin ja toimivin tapa on käyttää kuulokkeita, joissa liitäntä tehdään normaalilla 3,5 mm sovittimella. Jos käytössä on USB-liitäntäiset kuulokkeet, tarvitaan tähän vapaa paikka.
-paikka hiirelle. Ulkoisen hiiren käyttö ei ole pakollista, mutta erittäin hyödyllistä varsinkin matemaattisissa aineissa. Yleensä hiiren liitäntä on USB-A -tyyppinen.
Jos joudut hankkimaan USB/RJ45 -adapterin, huomio nämä mallit hankintaa tehdessäsi: https://www.abitti.fi/fi/ohjeet/testatut-lisalaitteet/
Lisälaitteita voi olla vain langallisena
Esimerkiksi kuulokkeet, joita voi käyttää sekä langallisesti että langattomasti, ei ole sallittu. Huomaa, että kuulokkeet ovat välttämättömät. Puhelimen oston mukana tulleet langalliset 3,5 mm liitännällä varustetut nappikuulokkeet ajavat asiansa.
Mitään lisälaitteita, joissa on langattomia ominaisuuksia, ei saa tuoda ylioppilaskoetilaisuuteen.
Kurssikokeissa saa koulussamme käyttää langatonta hiirtä, mutta ylioppilaskokeessa käytettävä ulkoinen hiiri täytyy olla langallinen.
Pelkkä kannettava tietokone ei riitä
Kuulokkeiden, ulkoisen hiiren (ja mahdollisten USB- ja RJ45-adapterien) lisäksi kannattaa ostaa jonkinlainen suojatasku läppärille.
Koulu ei korvaa opiskelijan koulussa tai koulumatkalla rikkoutuneita laitteita.
Ota selvää ja kysy tarvittaessa
Netistä löytyy runsaasti kirjoituksia kannettavan tietokoneen hankinnasta lukio-opintoihin. Paikalliset tietokoneita myyvät liikkeet auttavat mielellään koneen hankinnassa.